Windsurf en kite walhalla

Één van de beste wind- & kitesurfplekken ter wereld

Wind- & kitesurfen

Hij is er bijna altijd, de passaatwind! En dat in combinatie met mooi weer, warm water en een prachtige lagune waar je deels kunt staan, maakt Bonaire tot een toplocatie voor wind- en kitesurfers. Lac Bay is een door koraalriffen beschermde baai met een ondiepe lagune. Vooral beginnende windsurfers kunnen zo veilig en snel de sport onder de knie krijgen, terwijl gevorderden hun tricks kunnen verbeteren.

Leren surfen

Bij het windsurfcentrum Jibe City wordt les gegeven en kun je het modernste materiaal huren. Er worden clinics en cursussen gegeven in zowel groepsverband als privé. En omdat de baai zo goed beschermd is en de wind aanlandig is, biedt Lac Bay ideale omstandigheden voor kinderen.

Meer over Lac Bay

Lac Bay

Door het vlakke water is het ook een ideale bestemming voor slalomsurfers die graag op hoge snelheid door de baai cruisen. Lac Bay is ook al jaren het toneel van de PWA (professional Windsurf Assocation) World Cup Tour en het kampioenschap freestyle. Heel wat locals varen succesvol mee aan de wereldtop.

Lac Bay is ook al jaren het toneel van de PWA World Cup Tour en het kampioenschap freestyle. Heel wat locals varen succesvol mee aan de wereldtop.

Kitesurfen

Op Bonaire vind je geen massatoerisme met hoogbouw en kunstmatig opgespoten lange witte zandstranden. Dat wil niet zeggen dat je hier niet kunt genieten van de zon en de zee. Bonaire  kent namelijk een ruige ongerepte kust met prachtige natuurstranden. Zo heeft ieder strand op Bonaire zijn eigen karakter. Op sommige is het zien en gezien worden in trendy beachclubs en andere zijn juist weer rustig, pittoresk en geliefd bij families met kinderen.

Kiten met dolfijnen

Kitesurfers worden regelmatig vergezeld door dolfijnen die zonder enige angst voor mensen met je mee zwemmen en duiken. Een bijzondere ervaring die uniek is voor Bonaire.


Stranden van Bonaire

De stranden van bonaire

Op Bonaire vind je geen massatoerisme met hoogbouw en kunstmatig opgespoten lange witte zandstranden. Dat wil niet zeggen dat je hier niet kunt genieten van de zon en de zee. Bonaire  kent namelijk een ruige ongerepte kust met prachtige natuurstranden. Zo heeft ieder strand op Bonaire zijn eigen karakter. Op sommige is het zien en gezien worden in trendy beachclubs en andere zijn juist weer rustig, pittoresk en geliefd bij families met kinderen.

Klein Bonaire

De natuurlijke zandstranden van Bonaire zijn van zeer grote schoonheid. Zo kent Klein Bonaire, het betoverende eilandje voor de kust van Kralendijk, hagelwitte tropische zandstranden.

Het is een paradijs voor snorkelaars en badgasten die er heerlijk relaxen onder de altijd aanwezig Caribische zon.

Meer over snorkelen

Lac Bay & Sorobon Beach

Lac Bay is een azuurblauwe lagune in het zuidoosten van Bonaire met twee fantastische zandstranden met ieder een eigen identiteit. Op Sorobon Beach treffen jonge en hippe wind- en kitesurfers elkaar. Het is de place to be door de altijd aanwezige passaatwind. De kleurrijke zeilen en kites scheren hier over water. Ook bij families met kinderen is het strand van Sorobon populair vanwege het ondiepe water, het fijne witte zand en de rust en ruimte. Het strand van Cal daarentegen is het domein van de lokale Bonairiaanse bevolking die zich hier iedere zondag verzamelt en waar hele families zich vermaken met plaatselijke muziek, dans en een lekkere barbecue.

Brede zandstranden belangrijke nestplaats voor zeeschildpadden

Zeeschildpadden

Een absolute voorwaarde voor de voortplanting van de zeeschildpad zijn brede zandstranden en Klein Bonaire is dan ook een belangrijke plaats waar zij hun eieren leggen.

Met een beetje geluk kun je zelfs getuige zijn van het uitkomen van de jonge reptielen die vervolgens hun weg zoeken over het strand naar de veilige Caribische Zee.

Zeegras

Lac Bay is het belangrijkste foerageergebied voor zeeschildpadden die voorkomen in de wateren rondom het eiland. Op de bodem van Lac Bay groeien kwetsbare zeegrasvelden die ook beschermd zijn. Zeegras is een belangrijke voedselbron voor de zeeschildpadden.

Meer over de natuur

Natuur en nationale parken

Bonaire: geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars

Bonaire National Marine Park

Bonaire is zeer geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars, want op het gebied van natuurparken heeft het eiland zowel onder water als op het land veel te bieden. Een van de belangrijkste trekpleisters van Bonaire is de adembenemende onderwaterwereld van het Bonaire National Marine Park.

Mangrovebossen en koraalriffen

Lac Bay

De azuurblauw gekleurde baai van Lac Bay is onderdeel van het Marine Park en wordt aan de noordelijke kant omzoomd door een uniek mangrovebos en aan de oostkant afgesloten door een koraaldam. De lagune is ongeveer 700 ha groot en omvat sommige van de rijkste mangroves en zeegras habitats van het Caribisch gebied. Lac Bay is een belangrijke kraamkamer voor de koraalvissen in de wateren van Bonaire en als voedsel- en broedgebied voor trek- en watervogels.

Het eerste marinepark ter wereld

Het Bonaire National Marine Park omvat de zee rondom Bonaire, Klein Bonaire en Lac Bay tot een diepte van 75 meter inclusief het koraalrif, het zeegras en het mangrovebos. Het park is in 1979 opgericht en was het eerste marinepark in de wereld. Het grootste deel is toegankelijk voor duikers en snorkelaars die graag de vaak goed benaderbare vissen bekijken alsof ze in een groot subtropisch aquarium zijn.

Meer over duiksport op Bonaire

‘De onderwaterwereld van Bonaire is betoverend’

Washington Slagbaai

Het Nationaal Park Washington-Slagbaai behoort tot een van de mooiste plekjes op het eiland. In dit bergachtige terrein vind je een prachtige ongerepte natuur met cactuswouden, rotsformaties en zoutmeren die onderdak bieden aan tal van bijzondere planten en dieren. Het beslaat het hele noorden van het eiland en je kunt het park bezichtigen per auto, mountainbike of te voet.

De bewoners

Je spot er vooral hagedissen, leguanen en veel kleurrijke vogels waaronder ook bijzondere papegaaien. De stranden van het park gaan naadloos over in het Bonaire National Marine Park en zijn een broedplaats voor de vijf verschillende zeeschildpadsoorten die Bonaire rijk is.

Bonaire is een van de weinige broedplaatsen van de roze flamingo ter wereld

Flamingo’s

Het unieke zoutmeer Goto in het National Park Washington-Slagbaai is een voederplaats voor veel dieren, maar vooral de broedplaats voor een van de grootste flamingo kolonies ter wereld. Je kunt er op ieder moment duizenden exemplaren aantreffen.

De roze kleur

Bonaire en de flamingo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden want het eiland is een van de weinige broedplaatsen van de roze flamingo ter wereld. De roze kleur is afkomstig van de kleurstoffen in het voedsel, vooral van de kleine schaaldieren die de vogel oppikt in het zoute en brakke water in Bonaire. In het verleden was de populatie drastisch afgenomen maar door natuur beschermingsmaatregelen zijn de aantallen weer toegenomen tot 15.000 – 20.000 vogels.

Het pekelmeer

Een ander bijzonder gebied is het Pekelmeer en het flamingo reservaat in de zuidwestpunt van het eiland. Tegen de achtergrond van de torenhoge hagelwitte zoutpiramides schittert de violetachtige gloed van de zoutmeren waarin roze flamingo’s rondstappen en hun kostje bij elkaar foerageren.


Het eiland Bonaire

Een aangenaam klimaat en relaxte lifestyle

Bonaire

De meeste mensen hebben wel eens van Bonaire gehoord maar kent men het eiland eigenlijk wel? Het Caribische eiland staat wereldwijd te boek als een top 3 duik- en snorkelbestemming, maar toch valt er meer te beleven dan dat. Bonaire is ook een mekka voor de liefhebbers van de wind- en kitesurfsport en een toenemend aantal vakantiegangers komt voor het aangename klimaat en de relaxte lifestyle graag naar het eiland.

Geen massatoerisme

Hoewel Bonaire in grootte niet onderdoet voor Aruba en Curaçao is het met 20.000 inwoners verreweg het dunst bevolkt. Je vindt hier geen massatoerisme met hoteltorens, maar kleinschalige resorts met hippe beach clubs, uitstekende restaurants en luxe villa’s. Dit alles omgeven door een ruige ongerepte kust met prachtige natuurstranden en nationale parken.

Meer over Lac Bay

Authentiek

Bonaire is het meest authentiek van de ABC eilanden. Vanaf het moment dat je aankomt op het eiland voel je de relaxte en ongedwongen Caribische sfeer. Een tropisch paradijs onder stabiel Nederlands bestuur met een uitstekend niveau aan voorzieningen, duurzame groei van kwaliteits-toerisme en een progressief economisch beleid.

Een mengelmoes van culturen

De kleuren van Bonaire

De geschiedenis van het Caribisch gebied begon allang voordat Christoffel Columbus in 1492 voet zette op de Bahama’s en de Nieuwe Wereld ontdekte. Eeuwenlang woonden er op de paradijselijke eilanden indianen die merendeels vreedzaam en gemoedelijk samenleefden. Met de komst van de Europeanen veranderde dit echter snel want deze kolonisten haalden Afrikaanse slaven om het zware werk op de suiker- en katoenplantages te doen. Van de oorspronkelijke bewoners zijn er weinig afstammelingen meer te vinden en wat overbleef is een boeiende mengelmoes van culturen die de Caraïben zo uniek en aantrekkelijk maakt en toeristen van over de hele wereld trekt.

Geen 'goud'

In 1499 landden de Spanjaarden op Bonaire en verscheen het eiland voor het eerst op de wereldkaart De Spanjaarden kwamen er al snel achter dat er op Bonaire geen goud was te vinden en de gronden ongeschikt bleken te zijn voor het aanleggen van plantages. In 1526 introduceerden de Spanjaarden vee op Bonaire. Als gevolg hiervan komen er ezels en geiten in het wild voor.

Zoutwinning

Nederland veroverde in 1633 Bonaire op Spanje en het eiland kwam onder bestuur van de West-Indische Compagnie. Door de opkomende haringvisserij ontstond er een grote behoefte aan zout in Holland en de zoutwinning op Bonaire werd steeds belangrijker. Er werden een klein aantal slaven te werk gesteld in de zoutpannen, en de slavenhuisjes bij de zoutpannen waar in het verleden van Bonaire de slaven verbleven, zijn nog altijd te zien in het zuiden van Bonaire. Tegenwoordig wordt het zout met moderne technologie en machines gewonnen door de Canadese multinational Cargill en wereldwijd geëxporteerd.

Bonaire heeft een tropisch klimaat

365 dagen zomer

Iedereen die op vakantie naar een tropisch eiland gaat verwacht tropische weersomstandigheden. Door de ligging van Bonaire in het zuiden van de Caraïben zult u hierin dan ook niet teleurgesteld worden. Het is zo goed als altijd mooi weer met sporadisch een beetje regenval.

De temperatuur is het gehele jaar vrijwel gelijk en ligt rond de 28 graden. Toch voelt het niet benauwd door de altijd aanwezige verkoelende bries. Bonaire valt buiten de orkaanzone en heeft dus geen last van tropische stormen, orkanen en tornado’s. De temperatuur van het zeewater is gemiddeld 27 graden.


Duiken en Snorkelen

Top duik en snorkelbestemming

Duiken en Snorkelen

Wie het duiken of snorkelen op Bonaire wil beschrijven komt superlatieven tekort want het eiland staat wereldwijd bekend om haar fascinerende onderwaterwereld. Door het Amerikaanse duikblad “Scuba Diving Magazine” wordt het dan ook keer op keer uitgeroepen tot de beste duikbestemming in de Caraïbische archipel.

Direct op het resort biedt de erkende duikschool Wannadive verschillende mogelijkheden om je duikvakantie compleet te maken. Van je eerste duik tot exclusieve bootexcursies. Via de eigen steiger van het resort duik je begeleidt door gediplomeerde instructeurs meteen in de fascinerende onderwater wereld van Bonaire.

Nog nooit gedoken? Dan is dit de kans om het te leren.

Top-5 duikbestemming

Duikers en snorkelaars uit alle delen van de wereld komen speciaal voor dit alles naar Bonaire. Dankzij beschermende maatregelen verkeren de riffen in prima conditie. Dicht onder de kust leven meer dan 60 koraalsoorten en 350 soorten vissen, het hoogste aantal in de Cariben.

85 officiële duik- en snorkel locaties

Ruim 85 officiële duik- en snorkel locaties en de meeste zijn direct van de kant te bereiken en dat maakt het duiken of snorkelen op Bonaire dus heel laagdrempelig. Je kunt naar vrijwel iedere plek aan de (voornamelijk west-)kust rijden en stapt zo tussen de koraalriffen in zee. Doordat de westkust redelijk beschut is voor de wind is er weinig stroming en is het zicht op sommige plaatsen meer dan 90 meter.

Bonaire National Marine Park (BNMP)

Het besef dat Bonaire gezegend was met een bijzondere onderwaterwereld, drong al vrij vroeg door bij duikliefhebbers, natuurbeschermers en de overheid. In 1979 is het kustgebied rond Bonaire tot beschermd natuurgebied verklaard en werd daarmee het eerste marinepark in de wereld. Het totale gebied is ruim 27 km2 groot en het grootste gedeelte is voor snorkelaars en duikers toegankelijk.

Meer over de natuur

Een groot aquarium

Onder water waan je je hier in een groot zeeaquarium en in en om de koraalriffen leven de mooiste waterwezens die je ooit gezien hebt. Bonaire staat bekend om de meest ongerepte koraalriffen ter wereld en vormen de leefomgeving van een enorme diversiteit aan prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners. Niet voor niets staat Bonaire in de top van de beste duikbestemmingen ter wereld en prijkt er op alle nummerplaten “Divers Paradise”.

Zeeschildpadden: 5 van de 7 ontmoet je op Bonaire

Wereldwijd komen er nog zeven verschillende zeeschildpadsoorten voor. Van die zeven leven er ook vijf in de wateren van Bonaire en Klein Bonaire welke je gemakkelijk kunt zien tijdens het snorkelen, duiken of kayakken bij de mangroves bij Lac Bay. Er valt veel te vertellen over alle duikstekken en snorkelplaatsen rond dit mooie eiland. Lees hiervoor een van de vele gidsen met schitterend beeldmateriaal en informatie over het bijzondere onderwaterleven van Bonaire. Het merendeel van deze boeken is in de Engelse taal maar er zijn ook een aantal goede Nederlandse titels uitgebracht.


Over Bonaire

Het eiland Bonaire

Vier 365 dagen zomer

Zodra je voet zet op Bonaire kan de relaxmodus op aan. Daar zorgt de ontspannen sfeer van het eiland en de gastvrijheid van haar bewoners wel voor. Laat je verrassen door de kleuren en smaken van de Caribbean, de betoverende onderwaterwereld en de natuurparken. Of vul je kite- of windsurfzeil met de altijd aanwezige passaatwind.

Lees over Bonaire
Bonaire National Marine Park

Geniet onderwater

Het hoogtepunt van Bonaire is zonder meer de betoverende onderwaterwereld. Het Bonaire National Marine Park met haar mangrovebos, de azuurblauwe baai Lac Bay en de zee rondom het eiland Klein Bonaire is het eerste marinepark ter wereld en grotendeels toegankelijk voor duikers en snorkelaars.

Natuur en nationale parken

Spot flamingo’s

Met twee nationale parken is Bonaire zeer rijk aan flora en fauna. Je spot er hagedissen, leguanen en tal van kleurrijke vogels, waarvan de flamingo het beeldmerk vormt van het eiland. Nationaal Park Washington-Slagbaai is een ‘must see’ bij natuurliefhebbers, net als de bijzondere zoutmeren waar de grootste kolonie flamingo’s broedt.

Lees over de natuur

‘De onderwaterwereld van Bonaire is betoverend’

De stranden van Bonaire

Leef langs de vloedlijn

De ruige ongerepte kust biedt prachtige natuurstranden waar het heerlijk relaxen is. Zwemmen, snorkelen en zonnebaden en dat zonder massatoerisme, dat is Bonaire op haar best. De hippe beachbars en gezellige restaurantjes in Caribbean style zorgen dat je een onvergetelijk dag beleefd aan de vloedlijn.

Lees over de stranden
Klein Bonaire

Pak de watertaxi

Vlak voor Kralendijk ligt een uniek onbewoond eiland met hagelwitte stranden wat door de Bonairianen ‘Klein’ wordt genoemd. Dit rifeilandje heeft een enorme diversiteit aan bomen, heesters en planten en is een favoriete plek voor tal van vogels, falmingo’s en zeeschildpadden. De watertaxi brengt je tot vlak bij de kust en dan loop of zwem je naar het strand.

Trendy restaurants & hippe beach clubs

Proef culinair Bonaire

Met een cocktail in je hand genieten van de ondergaande zon. Hoe romantisch kan het zijn. Geniet van de meest uiteenlopende keukens en ervaar de smaken van Bonaire. Of dat nu met een culinair 5-gangenmenu is of met lekkere tappa’s bij een foodtruck of lokaal eettentje.

Lees over eten en drinken

‘Bonaire en de flamingo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het eiland is een van de weinige broedplaatsen van de roze flamingo in de wereld.’

Top 5 duik- en snorkelbestemming

Laat je betoveren!

Of je nu snorkelt, net je eerste duik achter de rug hebt of een ervaren duiker bent, Bonaire verrast en betoverd telkens weer. Hier raak je nooit uitgekeken. De onderwaterwerld van Bonaire is fascinerend en wereldberoemd en behoort tot de beste duiklocatie van de Caribbean.

Lees over duiken en snorkelen
Wind- kitesurfparadijs

Voel de passaatwind

De vlaggen wapperen altijd op Bonaire. De betrouwbare passaatwind zorgt 365 dagen per jaar voor voldoende power om te planeren. Windsurfers genieten op Lac Bay van het heldere water, de bestendige wind en is ook ideaal voor beginners. Kiters zoeken de golven van de Caribische Zee op aan de zuidkant van het eiland.

Lees over kite- en windsurfen