Bonaire: geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars

Bonaire National Marine Park

Bonaire is zeer geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars, want op het gebied van natuurparken heeft het eiland zowel onder water als op het land veel te bieden. Een van de belangrijkste trekpleisters van Bonaire is de adembenemende onderwaterwereld van het Bonaire National Marine Park.

Mangrovebossen en koraalriffen

Lac Bay

De azuurblauw gekleurde baai van Lac Bay is onderdeel van het Marine Park en wordt aan de noordelijke kant omzoomd door een uniek mangrovebos en aan de oostkant afgesloten door een koraaldam. De lagune is ongeveer 700 ha groot en omvat sommige van de rijkste mangroves en zeegras habitats van het Caribisch gebied. Lac Bay is een belangrijke kraamkamer voor de koraalvissen in de wateren van Bonaire en als voedsel- en broedgebied voor trek- en watervogels.

Het eerste marinepark ter wereld

Het Bonaire National Marine Park omvat de zee rondom Bonaire, Klein Bonaire en Lac Bay tot een diepte van 75 meter inclusief het koraalrif, het zeegras en het mangrovebos. Het park is in 1979 opgericht en was het eerste marinepark in de wereld. Het grootste deel is toegankelijk voor duikers en snorkelaars die graag de vaak goed benaderbare vissen bekijken alsof ze in een groot subtropisch aquarium zijn.

Meer over duiksport op Bonaire

‘De onderwaterwereld van Bonaire is betoverend’

Washington Slagbaai

Het Nationaal Park Washington-Slagbaai behoort tot een van de mooiste plekjes op het eiland. In dit bergachtige terrein vind je een prachtige ongerepte natuur met cactuswouden, rotsformaties en zoutmeren die onderdak bieden aan tal van bijzondere planten en dieren. Het beslaat het hele noorden van het eiland en je kunt het park bezichtigen per auto, mountainbike of te voet.

De bewoners

Je spot er vooral hagedissen, leguanen en veel kleurrijke vogels waaronder ook bijzondere papegaaien. De stranden van het park gaan naadloos over in het Bonaire National Marine Park en zijn een broedplaats voor de vijf verschillende zeeschildpadsoorten die Bonaire rijk is.

Bonaire is een van de weinige broedplaatsen van de roze flamingo ter wereld

Flamingo’s

Het unieke zoutmeer Goto in het National Park Washington-Slagbaai is een voederplaats voor veel dieren, maar vooral de broedplaats voor een van de grootste flamingo kolonies ter wereld. Je kunt er op ieder moment duizenden exemplaren aantreffen.

De roze kleur

Bonaire en de flamingo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden want het eiland is een van de weinige broedplaatsen van de roze flamingo ter wereld. De roze kleur is afkomstig van de kleurstoffen in het voedsel, vooral van de kleine schaaldieren die de vogel oppikt in het zoute en brakke water in Bonaire. In het verleden was de populatie drastisch afgenomen maar door natuur beschermingsmaatregelen zijn de aantallen weer toegenomen tot 15.000 – 20.000 vogels.

Het pekelmeer

Een ander bijzonder gebied is het Pekelmeer en het flamingo reservaat in de zuidwestpunt van het eiland. Tegen de achtergrond van de torenhoge hagelwitte zoutpiramides schittert de violetachtige gloed van de zoutmeren waarin roze flamingo’s rondstappen en hun kostje bij elkaar foerageren.